Mexikansk soyasoppa
Mexikansk soyasoppa ( 4 portioner )
3 msk rapsolja
1 burk soyjabönor a 450 g
1 dl matlagningsgrädde 4%
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk / paket färdigkokta svarta bönor, ca 280-300 g avrunnen vikt
6 dl vatten
1 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver
( ev tabosco till servering)
knäckebröd
o Hacka gul lök fint. Dela den röda paprikan, gröp ur och hacka fint.
o Hetta upp 3 msk rapsolja i en vid kastrull, alternativt traktörpanna på medelvärme.
o Fräs spiskummin och paprikapulver i oljan. Lägg i paprika och gul lök i ett par minuter, och fräs till de är blanka. Löken ska ej bli bränd! Pressa i vitlöksklyftan.
o Lägg i soyabönorna, Rör om, låt värmas upp .
o Häll på vatten och lägg i buljongtärning. Låt koka på medelvärme under lock i cirka 15 min.
o Mixa soppan slät. Häll i matlagningsgrädde. Värm upp på spis igen. Späd ev med mer vatten för önskad konsistens. Soppan ska ej vara “grötig” men inte heller tunn. Det vill säga, en ganska tjock konsistens.
o Skölj de svarta bönorna och lägg i soppan. Låt värmas upp.
o Servera ev soppan med ett par droppar tabosco för mer hetta.