socker påverkar mig

Jag har noterat att jag får ont i huvudet. Blir låg får lättare mörka tankar. Har en lägre toleransnivå. Och blir trött och seg.

Hur påverkar sockret dig?

kost eller träning

Olga har ordet!

Kost eller träning, kost eller träning?
Du tränar och tränar och du tror att det räcker långt. Nej , det räcker ingenstans i fall kosten är shit.
Kosten gör att du orkar lyfta tungt och kosten gör att det du tränat upp kommer fram. Vill du ha platt mage? Kosten spelar stor roll. Vill du gå ner i vikt ? Kosten spelar stor roll. Vill du få mindre benstrl? Tror du verkligen att det är bara muskler? För att gå ner fettet så måste du äta bra.
Vad är bra och rätt? Dels tillräckligt med kalorier, sen högt ned protein i fall du vill känna dig mätt och bygga muskler, fett från bra källor och inte bacon (så mycket salt och inget fett kroppen behöver, det består inte av essentiella fettsyror som t ex omega 3). Kolhydrater : lågt gi och inga jättestora mängder. Undvik för mycket salt, raffinerad mat typ Findus och en massa bröd.
Drick mycket vatten, det hjälper att få ner vattensamlingar i kroppen och för att hållla sig energisk.
Krydda maten så den inte känns tråkig.
Detta är rätt enkla basic tips - keep it simple.

Balans

Olga har ordet:
 
Snart har vi julafton, om en månad.
En gång i tiden (thank God att jag lär mig och är villig att förändras) så skulle jag sagt så här: välj med omsorg det ni äter på julafton. 
MEN! idag säger jag :ät precis vad ni vill på julafton MEN se upp med resten av december- det är där fällrona ligger: julbord på julbord, Lussebullar på Lucia och hela december, pepparkakor varenda advent- ni vet själva.

Det är inte vad du äter mellan jul och nyårsafton som räknas utan från nyårsafton till jul. Läs igen.

ÖVERALLT kommer det stå vad man ska välja på julbordet, vänta bara och se. Dietisterans råd, kostrådgvarnas råd, alla randoms råd osv osv. Att följa alla dessa råd kommer bara ge dig dåligt samvete och ångset när du väl ska fira julafton med dina nära och kära. Det är ett fängelse!

Sluta tänka i termerna "diet" och börja tänka mer "balans". 
Vill du träna på julafton? Go on. Men bara för att du vill det, INTE för att gottgöra något, inte för att förbränna det du ätit på julafton (du kommer ändå inte i kapp,det krävs rätt mycket träning) 

Tänka lax och skinka och hoppa korvar? God! hur många korvar orkar man äta anyway? Det handlar om en enda dag per år.EN. En sak om du inte gillar prinskorvar och avstår men en annan om du gillar prinskorvarna men suckar: alla äter men jag kan inte. Vaddå inte kan? Det är det som är problemet! 

Kom igen, njut av maten, familjen, Kalle Ankan, men dagen efter: tillbaka till rutinerna.

Nu pratar vi balans.

FREDAG

 
Ställde mig på vågen i morse. Och se vilken siffra jag fick. Även ifall den snabbt hoppade upp ett hg. Och det är den siffran jag noterade. 
 
Resterande är följande
 
Var: Förra veckan (idag) diff
Midja: 93 (90) -3
Höft: 106 (105) -1
Överarm:30(29) -1
lår: 49(51) +2
knä:39 (40) +1
kg cm 80,8(80.4) -0,4
 
Så jag ser en viss trend till att fläsket är på väg ner mot benen och kommer förhoppningsvis att rinna ut genom tårna. 

trött

Om du känner dig trött på em: något är fel i energibalansen: kosten, återhämtningen (sömnen). För lite av båda så blir man trött.
Vi är födda till att vara energiska på dagarna!

PW

Vi behöver inte göra alla promenader i powerwalk tempo särskilt om man tränar hårt. Att bara ta en vanlig promenad för att stressa ner kan göra mer nytta än många powerwalks.

Stiljte

Jag har i nästan en vecka nu haft ryggsmärtor. Det är inget ovanligt, det blir så ibland. Det är bara att ta lite tabletter och att kämpa på så kommer det att gå över. 
 
Orsaken till detta är enligt kiropraktor att jag är stel mellan två kotor i ryggen och för att kompensera detta är kotorna som är grannar till den stele överrörliga. Och det är i detta mitt bekymmer ligger. 
 
Men men
 
jag kämpar på med kosten.
 
 

Veg stroganoff

 Ingredienser Vegetarisk Stroganoff 4 port


3 dl bulgur ( här användes hela korn)
150 g vegetarisk korv (här används Quorn middagskorv)
1 msk olja
1 msk paprikapulver
1 gul lök
1 grön paprika
1 grönsaksbuljongtärning
5 färska champinjoner
1 tsk sambal oelek
1 burk/paket passerade tomater à 500 g
1 dl matlagningsgrädde

Bönbulgur 4 port

1 burk/paket färdigkokta kidneybönor
100 gram frysta haricots verts

Gör så här

o    Börja koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.

o    Skala och hacka lök i medelstora bitar.

o    Kärna ur och hacka paprikan i bitar.

o    Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök och paprika tillsammans med paprikapulver.

o    Skölj och dela champinjonerna i mindre bitar. Låt fräsa med i pannan.

o    Skär korven ( om den är för fryst, låt tina några minuter på svag värme i mikro) i små bitar eller strimlor. Låt dessa fräsa med i pannan.

o    Häll över passerade tomater och tillsätt buljongtärning. Låt puttra 5-10 min på medelsvag värme.

o    När bulgur är färdigkokt: Lägg i haricots verts och låt dessa värmas upp under lock i bulguren.

o    Tillsätt matlagningsgrädde och sambal oelek i stroganoffen. Smaka av med salt och svartpeppar.

o    När haricots verts är varma i bulgur; skölj kidneybönor och låt rinna av. Blanda i bulgur.

Servera stroganoff med bönbulgur 


Morotsbiffar

Min middag för dagen.
 
Mums vad de blev goda. Jag är glad att det blev en portion över. 

Ingredienser Morotsbiffar 8 stycken, 2 port: 
350 g morötter ( ca 3 st)
30 g rödlök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
20 g riven parmesan
2 msk rapsolja
2 tsk salt med jod

110 g Keso
3 tomater
1 pkt sockerärtor, ca 110 g 

o    Börja med att skölja och dela sockerärtor och tomater. Lägg upp direkt på tallrikar eller i salladsskål.

o    Skala och riv morötterna. Lägg i en skål. 

o    Finhacka vit- och rödlöken.

o    Finriv parmesan. 

o    Blanda allt tillsammans med ägg och salt. 

o    Värm en panna och häll i hälften av oljan. 

o    Ta morotsröran med en sked och gör fyra mindre platta biffar direkt i pannan. 

o    Vänd dem med stekspade och stek andra sidan efter någon minut. De ska vara gyllenbruna. 

o    Häll i resten av oljan och stek de fyra sista biffarna i pannan.

o    Servera direkt och toppa med keso.  

 

 


Träning

Nu har det gått ett tag efter min lunch intogs. Det år således dags för ett träningspass.
Axlar, biceps, tricep och mage ska få sig en genomkörare.

Ben, rumpa och mage

Igår tränade jag ben, rumpa och mage. Jag kan med glädje informera om att det fungerade. Jag känner helt klart av rumpan och låren idag.
 
Har lite svårigheter att sätta mig/ställa mig upp. Så dagen får heltenkelt vara en gående och stående dag. För jag kan ju inte lägga mig ner. 
 
I alla fall är det en skön känsla. 
 
Träningsvärk är en skön känsla. När det fortfarande är hanterbar.
 
 

Träningspass

Jag har nu fått mina träningspass av min PT så jag kämpar nu med att få till dem och hoppas att jag fattar hur jag ska göra.
 
Men kan informera om att jag känner av i mina ben och mage. 
 
Så något bra har jag väl ändå gjort.

Lasagne

Vegetarisk lasagne med keso (4 port)

500 g passerade tomater

500 keso 1%1 dl röda linser

2 morötter

1 grönsaksbuljongtärning

1 gul lök

1 tsk sambal oelek

2 vitlöksklyftor

1 squash

12-14 lasagneplattor (fullkorn eller vit fiberpasta)r

10 körsbärstomater

1 tsk oregano

1 tsk basilika

150 g fetaost 10%

2 msk olja

svartpeppar

salt

o    Sätt ugnen på 225 grader

o    Skölj linserna.

o    Skala och riv morötterna, hacka lök och vitlök.

o    Skär squashen på längden med en osthyvel, så att du får långa och breda skivor. Lägg ut skivorna på ett papper och salta dem lätt.

o    Hetta upp olja i en panna och tillsätt lök, vitlök och de rivna morötterna. Stek tills löken blivit blank.

o    Tillsätt passerade tomater, buljong och linser. Låt såsen sjuda tills linserna mjuknat (cirka 10 minuter).

o    Tillsätt keso och smaka av med salt, peppar, basilika och oregano.

o    Smörj en form (25×30 cm) med olja. Täck botten av formen med lasagneplattor.

o    Täck plattorna med ett lager sås och ett lager squash.

o    Varva lasagneplattor med squash och sås avsluta med sås på toppen.

o    Halvera körsbärstomaterna och lägg på toppen av lasagnen.

o    Smula över festaost och grädda i ugnen i ca 20min.

Energi- och näringsinnehåll per portion

Energi:  537 kcal

Protein: 35,5 g (27E%)

Fett: 12,3 g (20%)

Kolhydrater: 66,7 g (53E%)

Fiber: 6,6 g

Frukt och grönt: Du får i dig 20% av rekommenderat dagligt intag (RDI) via denna måltid. RDI=500 g

 


matplanering

Oavsett vilken sanning du än har. Gi, LCHF, Viktväktaren räkna Kcal så är en grundregel att planering är A och O. Så idag har jag satt ihop en plan för matschema för vecka 45.

Jag vet med mig att den kommer att revideras under resans gång. men nu finns det en plan och den är även bra att se så att inte samma maträtt av vana och slentrian hela tiden återkommer.
 
Här följer min plan.,
Då jag skrev den i ett excel ark blev den lite konstig när jag klistrade in den. men den ger en grov fingervisning.
 
      V. 45    
  frukost mm lunch mm middag
Måndag gröt p-pulver matlåda cocosmuffins omelett
           
Tisdag gröt kesella med bär matlåda cocosmuffins Tacowrap
           
onsdag gröt kesella med bär matlåda risifrutti tacos med low carb tortilla
           
torsdag gröt ostkaka matlåda cocosmuffins quornfile med grönsaker
           
fredag gröt - matlåda stekta äpplen Kantarellpaj
        m. keso  
lördag gröt - chvrefyllrotfrutsrulle  stekta äpplen ratatouille
        m. keso  
söndag gröt - Vegetarisk stroganoff jordgubbsdröm tacowrap
           

Risgrynsgröt

Risgrynsgröt
 

4 port
2.5 dl råris
3 dl vatten
1 bit kanel
5 dl standarbmjölk eller soyamjölk
ev salt
 
Låt riset koka i vattnet med kanelstånen på svag väme i 15 min.
 
Tillsätt mjölken och låt gröten koka ytterligar 1 timme påsvag värme.
 
Låt därefter gröten få svälla på eftervärme under lock 30- 45 min.
 
Servera gröten med bärsås och mjölk.
 
 
Detta är ett försök till ett mellanmål. Tänkte äta den ihop med ett ägg.
 
Mitt omdömme lyder: Nja inte en gång till. Den var en besvikelse.

Kokosmjölkgryta med sting

Dagens lunch var...

Vegetarisk kokosmjölkgryta med sting (4 portioner)


1 vitlöksklyfta 

1 burk kokosmjölk light à 400 ml 

1 burk krossade tomater 
1 gul lök 
1 msk curry
1 msk olja
4 dl kokta kikärter 
300 g fryst hackad spenat 
2 msk mango chutney 
1 grönsaksbuljongtärning

  röda linse
1 tsk sambal oelek

o    Hacka vitlök och gul lök och fräs den i oljan. Låt curry fräsa med.

o    Häll över kokosmjölken och lägg i grönsaksbuljongtärningen.

o    Låt koka 5 min.

o    Tillsätt de krossade tomaterna och den frysta spenaten.

o    Koka upp vattnet till linserna och koka dessa.

o    Lägg i kikärterna, mango chutney och sambal oelek och låt kikärterna bli varma utan att koka sönder.

o    Servera med linserna

 

 

Kan informera om att jag uppskattade detta rätt.

och bilder hoppas jag kommer. Min stationära dator behöver träffa en läkare. Så fram till dess nöjer jag mig med den lilla bärbara datorn.


RSS 2.0