socker påverkar mig
Hur påverkar sockret dig?
kost eller träning
Kost eller träning, kost eller träning?
Du tränar och tränar och du tror att det räcker långt. Nej , det räcker ingenstans i fall kosten är shit.
Kosten gör att du orkar lyfta tungt och kosten gör att det du tränat upp kommer fram. Vill du ha platt mage? Kosten spelar stor roll. Vill du gå ner i vikt ? Kosten spelar stor roll. Vill du få mindre benstrl? Tror du verkligen att det är bara muskler? För att gå ner fettet så måste du äta bra.
Vad är bra och rätt? Dels tillräckligt med kalorier, sen högt ned protein i fall du vill känna dig mätt och bygga muskler, fett från bra källor och inte bacon (så mycket salt och inget fett kroppen behöver, det består inte av essentiella fettsyror som t ex omega 3). Kolhydrater : lågt gi och inga jättestora mängder. Undvik för mycket salt, raffinerad mat typ Findus och en massa bröd.
Drick mycket vatten, det hjälper att få ner vattensamlingar i kroppen och för att hållla sig energisk.
Krydda maten så den inte känns tråkig.
Detta är rätt enkla basic tips - keep it simple.
Balans
En gång i tiden (thank God att jag lär mig och är villig att förändras) så skulle jag sagt så här: välj med omsorg det ni äter på julafton.
MEN! idag säger jag :ät precis vad ni vill på julafton MEN se upp med resten av december- det är där fällrona ligger: julbord på julbord, Lussebullar på Lucia och hela december, pepparkakor varenda advent- ni vet själva.
Det är inte vad du äter mellan jul och nyårsafton som räknas utan från nyårsafton till jul. Läs igen.
ÖVERALLT kommer det stå vad man ska välja på julbordet, vänta bara och se. Dietisterans råd, kostrådgvarnas råd, alla randoms råd osv osv. Att följa alla dessa råd kommer bara ge dig dåligt samvete och ångset när du väl ska fira julafton med dina nära och kära. Det är ett fängelse!
Sluta tänka i termerna "diet" och börja tänka mer "balans".
Vill du träna på julafton? Go on. Men bara för att du vill det, INTE för att gottgöra något, inte för att förbränna det du ätit på julafton (du kommer ändå inte i kapp,det krävs rätt mycket träning)
Tänka lax och skinka och hoppa korvar? God! hur många korvar orkar man äta anyway? Det handlar om en enda dag per år.EN. En sak om du inte gillar prinskorvar och avstår men en annan om du gillar prinskorvarna men suckar: alla äter men jag kan inte. Vaddå inte kan? Det är det som är problemet!
Kom igen, njut av maten, familjen, Kalle Ankan, men dagen efter: tillbaka till rutinerna.
Nu pratar vi balans.
FREDAG
Midja: 93 (90) -3
Höft: 106 (105) -1
Överarm:30(29) -1
lår: 49(51) +2
knä:39 (40) +1
kg cm 80,8(80.4) -0,4
trött
Vi är födda till att vara energiska på dagarna!
PW
Stiljte
Veg stroganoff
Ingredienser Vegetarisk Stroganoff 4 port
3 dl bulgur ( här användes hela korn)150 g vegetarisk korv (här används Quorn middagskorv)
1 msk olja
1 msk paprikapulver
1 gul lök
1 grön paprika
1 grönsaksbuljongtärning
5 färska champinjoner
1 tsk sambal oelek
1 burk/paket passerade tomater à 500 g
1 dl matlagningsgrädde
Bönbulgur 4 port
1 burk/paket färdigkokta kidneybönor
100 gram frysta haricots verts
Gör så här
o Börja koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.
o Skala och hacka lök i medelstora bitar.
o Kärna ur och hacka paprikan i bitar.
o Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök och paprika tillsammans med paprikapulver.
o Skölj och dela champinjonerna i mindre bitar. Låt fräsa med i pannan.
o Skär korven ( om den är för fryst, låt tina några minuter på svag värme i mikro) i små bitar eller strimlor. Låt dessa fräsa med i pannan.
o Häll över passerade tomater och tillsätt buljongtärning. Låt puttra 5-10 min på medelsvag värme.
o När bulgur är färdigkokt: Lägg i haricots verts och låt dessa värmas upp under lock i bulguren.
o Tillsätt matlagningsgrädde och sambal oelek i stroganoffen. Smaka av med salt och svartpeppar.
o När haricots verts är varma i bulgur; skölj kidneybönor och låt rinna av. Blanda i bulgur.
Servera stroganoff med bönbulgur
Morotsbiffar
Ingredienser Morotsbiffar 8 stycken, 2 port:
350 g morötter ( ca 3 st)
30 g rödlök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
20 g riven parmesan
2 msk rapsolja
2 tsk salt med jod
110 g Keso
3 tomater
1 pkt sockerärtor, ca 110 g
o Börja med att skölja och dela sockerärtor och tomater. Lägg upp direkt på tallrikar eller i salladsskål.
o Skala och riv morötterna. Lägg i en skål.
o Finhacka vit- och rödlöken.
o Finriv parmesan.
o Blanda allt tillsammans med ägg och salt.
o Värm en panna och häll i hälften av oljan.
o Ta morotsröran med en sked och gör fyra mindre platta biffar direkt i pannan.
o Vänd dem med stekspade och stek andra sidan efter någon minut. De ska vara gyllenbruna.
o Häll i resten av oljan och stek de fyra sista biffarna i pannan.
o Servera direkt och toppa med keso.
Träning
Axlar, biceps, tricep och mage ska få sig en genomkörare.
Ben, rumpa och mage
Träningspass
Lasagne
Vegetarisk lasagne med keso (4 port)
500 g passerade tomater
500 keso 1%1 dl röda linser
2 morötter
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
1 squash
12-14 lasagneplattor (fullkorn eller vit fiberpasta)r
10 körsbärstomater
1 tsk oregano
1 tsk basilika
150 g fetaost 10%
2 msk olja
svartpeppar
salt
o Sätt ugnen på 225 grader
o Skölj linserna.
o Skala och riv morötterna, hacka lök och vitlök.
o Skär squashen på längden med en osthyvel, så att du får långa och breda skivor. Lägg ut skivorna på ett papper och salta dem lätt.
o Hetta upp olja i en panna och tillsätt lök, vitlök och de rivna morötterna. Stek tills löken blivit blank.
o Tillsätt passerade tomater, buljong och linser. Låt såsen sjuda tills linserna mjuknat (cirka 10 minuter).
o Tillsätt keso och smaka av med salt, peppar, basilika och oregano.
o Smörj en form (25×30 cm) med olja. Täck botten av formen med lasagneplattor.
o Täck plattorna med ett lager sås och ett lager squash.
o Varva lasagneplattor med squash och sås avsluta med sås på toppen.
o Halvera körsbärstomaterna och lägg på toppen av lasagnen.
o Smula över festaost och grädda i ugnen i ca 20min.
Energi- och näringsinnehåll per portion
Energi: 537 kcal
Protein: 35,5 g (27E%)
Fett: 12,3 g (20%)
Kolhydrater: 66,7 g (53E%)
Fiber: 6,6 g
Frukt och grönt: Du får i dig 20% av rekommenderat dagligt intag (RDI) via denna måltid. RDI=500 g
matplanering
Jag vet med mig att den kommer att revideras under resans gång. men nu finns det en plan och den är även bra att se så att inte samma maträtt av vana och slentrian hela tiden återkommer.
V. 45 | |||||
frukost | mm | lunch | mm | middag | |
Måndag | gröt | p-pulver | matlåda | cocosmuffins | omelett |
Tisdag | gröt | kesella med bär | matlåda | cocosmuffins | Tacowrap |
onsdag | gröt | kesella med bär | matlåda | risifrutti | tacos med low carb tortilla |
torsdag | gröt | ostkaka | matlåda | cocosmuffins | quornfile med grönsaker |
fredag | gröt | - | matlåda | stekta äpplen | Kantarellpaj |
m. keso | |||||
lördag | gröt | - | chvrefyllrotfrutsrulle | stekta äpplen | ratatouille |
m. keso | |||||
söndag | gröt | - | Vegetarisk stroganoff | jordgubbsdröm | tacowrap |
Risgrynsgröt
4 port
Kokosmjölkgryta med sting
Dagens lunch var...
Vegetarisk kokosmjölkgryta med sting (4 portioner)
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk light à 400 ml
1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 msk curry
1 msk olja
4 dl kokta kikärter
300 g fryst hackad spenat
2 msk mango chutney
1 grönsaksbuljongtärning
röda linse
1 tsk sambal oelek
o Hacka vitlök och gul lök och fräs den i oljan. Låt curry fräsa med.
o Häll över kokosmjölken och lägg i grönsaksbuljongtärningen.
o Låt koka 5 min.
o Tillsätt de krossade tomaterna och den frysta spenaten.
o Koka upp vattnet till linserna och koka dessa.
o Lägg i kikärterna, mango chutney och sambal oelek och låt kikärterna bli varma utan att koka sönder.
o Servera med linserna
Kan informera om att jag uppskattade detta rätt.
och bilder hoppas jag kommer. Min stationära dator behöver träffa en läkare. Så fram till dess nöjer jag mig med den lilla bärbara datorn.